Kirjaudu

Unohtuiko salasana?

Seminaariviikonloppu: Koiran elekieli ja stressi & Rähjäämätön ja arkailematon koira (BAT 2.0)

Aika ja paikka

Lauantai 18.5.2019, kello 12-18 Koiran elekieli ja stressi

Sunnuntai 19.5.2019, kello 10-16 Rähjäämätön ja arkailematon koira (BAT 2.0)

Ylivieska, tarkempi paikka ilmoitetaan koulutuksen kutsukirjeessä.

Kohderyhmä

Koiraharrastajat.

Koiran elekieli ja stressi sekä Rähjäämätön ja arkailematon koira (BAT 2.0) -seminaareista hyötyy jokainen koiranomistaja: niin koiran hankintaa vasta suunnitteleva, pentukoiraa kasvattava kuin myös rähjäherkän, arasti karkuun pinkovan tai helposti ylikiihtyvän eläimen huoltaja tai uudelleensijoitetun koiran hoitaja.

Kouluttaja

Eläintenkouluttaja, YTM Miira Hellsten
Seminaarin kouluttaja on Miira Hellsten YTM, eläintenkouluttaja (AT), CBATI. Hän on Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa sertifioitu Behaviour Adjustment Training 2.0 -kouluttaja (CBATI) ja Heiluva Häntä koira- ja kissakoulun perustaja.

Sisältö

Koiran elekieli ja stressi

Jos ymmärrämme elekieltä paremmin, voimme:

  • Ehkäistä ja estää käytöksiä joita emme halua vahvistaa kuten erilaiset konfliktitilanteet: koira – ihminen, koira –koira jne.
  • Voimme vahvistaa haluamiamme koiran käytöksiä
  • Oppiaksemme huomaamaan jos koiralla kipua / milloin se voi hyvin
  • Luodaksemme paremman suhteen koiraamme

Miksi koira kääntää päätään poispäin, pissaa puskaan tai menee maahan tavatessaan toisen koiran tai ihmisen? Miksi se haukottelee, kun sitä harjataan tai leikataan kynsiä. Miksi toinen koira samassa tilanteessa murisee tai jopa yrittää näykätä? Koirien elekieli ja stressi -luennolla käydään läpi kuvien ja videoiden kera koirien elekieltä.

Koirien elekieli eroaa hyvin paljon ihmisen elekielestä, joten väärinymmärryksiä syntyy helposti. Ihminen ei voi oppia puhumaan täydellistä ”koiraa”, mutta suhde paranee huomattavasti, kun oppii ymmärtämään nelijalkaisen kieltä edes auttavasti ja vahvistaa siitä rauhoittavia osia. Joitain eleitä ihminen voi itsekin käyttää rauhoittelumielessä mm hoitotoimissa, yksinolon opettamisessa, ohitustilanteissa, riitapukareita erottaessa jne. Stressi-osuudessa pohdimme, kuinka koira voi kokea stressiä aivan yhtä monesta eri asiasta kuin ihminenkin ja kuinka eri tavoilla koira voi oirehtia huonoa oloaan. Käymme läpi myös erilaisia keinoja stressin lievittämiseen.

Rähjäämätön ja arkailematon koira (BAT 2.0)

Seminaarissa käydään läpi erilaisia metodeja kouluttaa koirasta itsevarmaa, itsehillinnän taitavaa, pelkäämätöntä koiraa. Pääpaino on amerikkalaisen eläintenkouluttaja Grisha Stewartin kehittämässä Behavior Adjustment Training 2.0 -menetelmässä (BAT 2.0), jolla autetaan niin koiria kuin muitakin eläinlajeja oppimaan itsevarmuutta ja sosiaalisuutta eläimelle turvallisella koulutustavalla. BAT 2.0 -menetelmä sopii myös vetämättä hihnassa -käytöksen treenaamiseen ja pennun tai vaikkapa uuden rescuekoiran siedättämiseen ympäristön häiriöihin kuten ihmisiin, koiriin tai vaikkapa ohikiitäviin autoihin, pyöriin tai erilaisiin ympäristöihin ja hoitotoimiin. Menetelmän avulla koira oppii ohittamaan ja olemaan lähellä häiriöitä ja toisaalta sen avulla voidaan hankkia koiralle uusia ystäviäkin. Erityisen hyvin se sopii myös koirille, joilla eivät ruokapalkkiot vielä toimi vaikkapa ulkona lainkaan - BAT 2.0:ssa palkkioina ovat muun muassa eläimen elekielen ja tilantarpeen huomioiminen, virikkeellinen ympäristö ja ärsykkeiltä saatava ystävällinen palaute. Tarvittaessa toki yhdistetään myös ruoka-, leikki ja muita erilaisia sosiaalisia palkkioita kuten omaan turvapaikkaan pääseminen. BAT 2.0 on elämäntapa, ei vain koulutusmetodi eli tapa elää arkea koiran tarpeita ja elekieltä kuunnellen.

BAT 2.0 -menetelmän (Behavior Adjustment Training 2.0)  tarkoituksena on saada koiralle rauhallisen positiivinen kokemus ympäristön häiriöistä. Tavoite on, että koira oppii hakemaan rauhallisella elekielellä informaatiota ärsykkeistä rähjäämisen, karkuun luikkimisen tai turhautumiskiljumisten sijaan ja tilanteista riippuen hankkimaan näin ystäviäkin itselleen tai ohittamaan kohteliaalla elekielellä muut. Aluksi pyrkimys on järjestettyjen koulutustilanteiden avulla kouluttaa eläintä käyttämään omaa rauhoittavaa elekieltä ja toisaalta huomioida koko ajan arjen tilanteissa samaa tekniikkaa yksilöllisesti eläin ja sen tarpeet huomioiden. Edistymisen myötä näitä käytöksiä yleistetään erilaisiin arjen tilanteisiin. Menetelmä sopii myös hoitotoimia, käsittelyä pelkääville tai niistä kierroksille meneville koirille. BAT 2.0 -tekniikan avulla voidaan sosiaalistaa pentua maailman ärsykkeisiin ja ohjata sitä oppimaan kohteliasta elekieltä eli tekniikasta hyötyvät kaikenlaisten koirien - ja muidenkin eläinlajien kuten kissojen tai hevosten - hoitajat. Menetelmä sopii erityisen hyvin myös uudelleen sijoitetuille eläimille.

Luennon aikana treenataan myös hihnankäyttöä. Luennolle osallistutaan kuitenkin ilman koiraa ja myös hihnan käyttöä treenataan ilman koiraa.

Huomioitavaa

Rähjäämätön ja arkailematon koira (BAT 2.0) -koulutukseen on rajoitettu osallistujamäärä!

Hinta

Elekieli ja stressi sekä Rähjäämätön ja arkailematon koira (BAT 2.0) -seminaarit yhteishintaan 100 € - Suosittelemme kuuntelemaan molemmat pakettina, sillä sunnuntainkin luentopaketti nojaa elekielen ymmärtämiseen. Elekielen ymmärtäminen puolestaan on pohja kaikelle koiran kouluttamiselle ja muun muassa kipujen tai stressin huomaamiselle.

Hinta yhden päivän koulutuksesta on 60 €.

Ilmoittautuminen

3.5.2019 mennessä Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopiston Ylivieskan toimipaikkaan.

Ilmoittautuminen on sitova. Viimeisen ilmoittautumispäivän jälkeen tapahtuvasta perumisesta laskutetaan puolet kurssimaksusta. Mikäli perumista ei tehdä lainkaan tai peruminen/keskeyttäminen tehdään koulutuksen alkamisen jälkeen, laskutetaan koko kurssimaksu. Peruutus tulee tehdä aina kirjallisesti. Kurssimaksut ovat ulosottokelpoisia (L 632/1998, 24 §). Kesäyliopisto ei palauta maksuja.