Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto

Kirjaudu

Unohtuiko salasana?

Otan osaa, jos osaan. Kuinka kannatella surevaa?

21.04.2017
Haluan lukea viestin selaimellani >>
 

Otan osaa, jos osaan.
Kuinka kannatella surevaa?

 

Läheisen menetyksen yhteydessä puhutaan usein surutyöstä. Tarvitseeko suremisen olla työtä ja tarvitseeko se saada valmiiksi jonkin tietyn ajan puitteissa?

Surua ei tarvitse työstää pois

Tieto surusta, menetysten käsittelystä ja suremisesta on uudentunut viimeisten vuosien aikana. Nykyaikaiseen ymmärrykseen surusta sisältyy keskeisesti ajatus siitä, ettei suru ole (häiriö)tila, joka täytyy työstää pois jonkin tietyn ajan kuluessa. Sen sijaan suru on kokonaisvaltainen, jälkensä jättävä kokemus, joka antaa merkityksen tulevan lisäksi myös menneelle.

Miten kohtaan surevan ihmisen?

Surevia ihmisiä kohtaavilta ammattilaisilta odotetaan usein neuvoja ja ohjeita. Niiden antaminen voi kuitenkin olla vaikeaa, jopa mahdotonta. Surun hoitamisen sijasta surevat voisivat hyötyä enemmän murheen merkitysten ja merkityksellisyyden pohtimisesta kiinnostuneen vastapuolen kanssa. Surevan kohdatessaan olisi hyvä, että työntekijä pystyy valjastamaan oman ihmisyytensä ammatillisuuden rinnalle.

Tätä uudenlaista tapaa ymmärtää surua ja menetyksiä sekä kohdata surevia ihmisiä on tutkinut FT Mari Pulkkinen, joka on tarkastellut suomalaisten surua vuonna 2016 valmistuneessa väitöskirjassaan.

"Haluan olla synnyttämässä uudenlaista surua ja surevia koskevaa ymmärrystä. Läheisen menettäminen on minulle suoritettavan surutyön ja ajassa etenevän prosessin sijaan kokonaisvaltainen kokemus. Siitä ei tarvitse päästä yli eikä selviytyä – surusta jää aina jälki, usein viiltävän syvä, joskus vain höyhenenkevyt." Kertoo Mari Pulkkinen.

Ammattilaisille suunnattua koulutusta Kuusamossa, Oulussa, Pyhäjärvellä, Raahessa ja Ylivieskassa

Mari on tulossa kouluttamaan aiheesta ammattilaisia sekä aiheesta kiinnostuneita marraskuussa 2017 Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistoon. Lähiopetus järjestetään Kuusamossa, josta se välitetään etäyhteydellä Ouluun, Pyhäjärvelle, Ylivieskaan ja Raaheen.

Tarkemmat tiedot 15.11.2017 järjestettävästä koulutuksesta Otan osaa, jos osaan. Kuinka kannatella surevia? löytyvät kotisivuiltamme. Ilmoittautuminen koulutukseen on käynnissä ja kestää 31.10.17 saakka.

Koulutuksessa on rajoitettu osallistujamäärä ja paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Lue lisää koulutuksesta kotisivuiltamme ja ilmoittaudu: http://www.pohjois-pohjanmaankesayliopisto.fi/fi/otan-osaa-jos-osaan-kuinka-kannatella-surevaa/

Lue lisää aiheesta:

"Kuolemansuru ymmäretään usein kutsumattomaksi vieraaksi – häiriköksi, joka keskeyttää eletyn arjen hetkellisesti. Surusta pyritään eroon ja yli sen sijaan, että se miellettäisiin osaksi ihmisenä olemisen syvintä, joskaan ei aina keveintä, olemusta." Mari Pulkkisen väitöskirja (2016).

http://shop.unigrafia.fi/tuote/salattu-suoritettu-sanaton-suru/

Syyskuussa 2017 Marilta on ilmestymässä Kustantamo S&S:n julkaisemana tietokirja Surun sylissä - Suomalaisten kokemuksia menetyksestä.
http://kustantamo.sets.fi/kirja/surun-sylissa/

 

Marin kotisivut:
http://www.jalkijaa.fi/

 

Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto
Kuusamon toimipaikka
Osoite: Kitkantie 35, 93600 Kuusamo

Peruuta uutiskirjeen tilaus tästä